Kategorie vzorů

Výpis pro štítek: ochrana osobních údajů

JUDr. Ivana Janů: Osobní údaje si musí chránit především každý sám

Již šest měsíců stojí JUDr. Ivana Janů v čele Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Zkušená právnička si jako hlavní cíl stanovila přesvědčit své kolegy, že její cesta, jak ÚOOÚ získat lepší pověst i respekt veřejnosti, je správná.

rozhovoru, který nedávno poskytla Parlamentním listům, se rovněž vyjadřuje k tomu, jaké problémy jejímu Úřadu přináší zákon o státní službě a v čem v dnešní době ona sama spatřuje význam ochrany osobních údajů i soukromí. Celý článek

JUDr. Ivana Janů: Chci změnit pověst Úřadu pro ochranu osobních údajů

V září minulého roku nastoupila JUDr. Ivana Janů do funkce předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) s 18letými zkušenostmi ve funkci soudkyně a místopředsedkyně Ústavního soudu a také se zkušenostmi z českého parlamentu, Rady Evropy ve Štrasburku či Mezinárodního soudu v Haagu. A přesto se při bilancování prvního půlroku v čele Úřadu bez rozpaků přizná, co ji v novém působišti překvapilo a co pro ni bylo nové. Celý článek

Nezvaná návštěva může přiletět dronem

Bezpilotní letadla, nebo jak jsou často nazývána – drony, se stávajífenoménem dnešní doby. Jsou stále častěji využívána nejen ve vojenství, ale také v civilních oblastech. Jsou atraktivní novinkou při leteckém snímkování, průzkumu, při inspekcích průmyslové a dopravní infrastruktury, mapování terénu nebo zemědělských plodin, testuje se jejich využití v dopravě.

Vedle toho jsou bezpilotní letadla využívána k volnočasovému létání a pořizování fotografií i videí, což přináší v poslední době stále častěji zmiňovanou hrozbu porušování soukromí. Celý článek

Rodné číslo neprozrazujme na vyžádání každému

Rodné číslo je naším unikátním identifikátorem, a proto je lidmi vnímáno jako osobní údaj, kterému je nutné věnovat zvláštní pozornost a zvýšenou úroveň ochrany. Přestože není citlivým údajem ve smyslu zákona o ochraně osobních údajů, požívá zvláštní ochrany už jen tím, že jeho užívání upravuje zvláštní zákon o evidenci obyvatel a rodném čísle.
Celý článek

Nová regulace prostředí pro elektronické transakce

Zákon o elektronické identifikaci a službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce, který společně s nařízením EU č. 910/2014, o elektronické identifikaci a službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce na vnitřním trhu, plně nahradí dnešní zákon o elektronickém podpisu z roku 2000, má sice velmi neatraktivní název, bezprostředně se však jen v Česku týká zhruba milionu lidí, kteří pro svou identifikaci používají či v nejbližší budoucnosti používat budou elektronický podpis. V současné době návrh čeká na vypořádání připomínek, jeho schválení se předpokládá v roce 2016. Celý článek

Jak chránit osobní údaje při zveřejňování smluv uzavřených mezi zdravotními pojišťovnami a poskytovateli zdravotních služeb?

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění uložila mj. zdravotním pojišťovnám povinnost zveřejňovat smlouvy s poskytovateli zdravotních služeb týkající se poskytování a úhrady hrazených služeb, jakož i smlouvy s osobami, které mají oprávnění k distribuci léčivých přípravků podle zákona o léčivech. Tyto smlouvy musejí pojišťovny zveřejnit do 60 dní od jejich uzavření, přičemž však nesmějí být zveřejněny informace a údaje, které jsou předmětem ochrany podle jiných právních předpisů. Celý článek

Přihlášení

Nemáte účet?

Registrovat se

Proč se registrovat?

Pokud se zaregistrujete, budete moct zdarma stahovat šablony vzorů v otevřeném formátu .doc bez zadávání e-mailů. Nebojte, spamovat vás nebudeme.