Kategorie vzorů

Ochrana osobních údajů

Vše co jste se chtěli zeptat v souvislosti s ochranou osobních údajů

Žádost o odstranění osobních údajů z databáze

Zpracování osobních údajů v různých evidencích a databázích je běžnou součástí dnešního života. Kolikrát sami ani nevíme, že jsou naše osobní údaje někde evidovány. Nejčastěji se jedná o případy, kdy jsou osobní údaje zpracovávány v různých databázích za účelem nabízení výrobků, zboží a služeb. Takové zpracovávání osobních údajů je většinou v souladu se zákonem, ale pokud si spotřebitel nepřeje, aby jeho osobní údaje byly takto evidovány, stačí, když obchodníkovi písemně sdělí svůj nesouhlas s tímto zpracováváním a evidováním jeho osobních údajů a ten je povinen je dle § 5 odst. 5 zák. č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, odstranit ze své databáze. Pokud se tak ani přes písemnou žádost nestane, spotřebitel je oprávněn obrátit se na Úřad pro ochranu osobních údajů.

Celý článek

Oprávněné testy DNA

Dotaz: Můj otec zemřel v listopadu, jeho sestra (má teta) po jeho smrti nechala  udělat DNA testy z mých a jeho vlasů. Ani jeden z nás jsme nesouhlasili  s odebráním vzorku.  Tyto testy, které neprokázali podobné DNA, veřejně rozesílá a nijak se  netají jejich vlastnictvím. Vyžádal jsem si dokumenty od společnosti, která testy provedla. Pod mým a otcovým jménem a datem narození je její podpis místo našeho. Jak mám dále postupovat?  Celý článek

Kvalifikované udělení souhlasu s užitím fotografie (podobizny)

Nový občanský zákoník (zák.č.89/2012 Sb., dále jen „OZ“) ve ustanoveních §§ 84 – 90 OZ staví na tom, že nikdo nesmí zasáhnout do soukromí někoho jiného, pokud k tomu nemá zákonný důvod nebo nemá udělený souhlas. V případě zachycení či rozšiřování zachycené podoby člověka (např. fotografie) to je možné pouze s jeho svolením. Svolení není třeba, pokud se podobizna pořídí nebo užijí k výkonu nebo ochraně jiných práv nebo právem chráněných zájmů jiných osob, dále pokud se použijí a zachytí v souladu s jiným zákonem, pokud je zachyceno v rámci zpravodajství či za vědeckým účelem, nebo pokud někdo veřejně vystupuje v záležitosti veřejného zájmu.
Celý článek

Test proporcionality – jednotlivec proti veřejnosti?

Zamyšlení nad tím, zda veřejné osoby mají nárok na ochranu osobních údajů srovnatelný s osobami soukromými, vyvolal mezi čtenáři očekávanou reakci. „Hlas lidu“ se shodl na tom, že osoby, které zastávají placená místa ve státní správě a samosprávě, si ochranu nezasluhují prakticky žádnou, a to ani v případě soukromí narušeného prostřednictvím policejních odposlechů zveřejněných v médiích. Celý článek

Mají veřejné osoby právo na ochranu soukromí?

Úřad pro ochranu osobních údajů zahájil správní řízení s deníkem MF DNES za zveřejnění policejních odposlechů mezi bývalým premiérem Petrem Nečasem a jeho partnerkou Janou Nagyovou. Důvodem je, že obsah zmíněných odposlechů má charakter vysloveně soukromého sdělení, tzv. z kuchyně, a jeho zveřejněním došlo k poškození práv obou jmenovaných. Médium se brání, že i tato část odposlechů je důležitá pro pochopení kontextu toho, jak byl v době Nečasovy vlády řízen stát a pod jakým tlakem tehdejší premiér rozhodoval.
Celý článek

Přihlášení

Nemáte účet?

Registrovat se

Proč se registrovat?

Pokud se zaregistrujete, budete moct zdarma stahovat šablony vzorů v otevřeném formátu .doc bez zadávání e-mailů. Nebojte, spamovat vás nebudeme.